Behandling af indvendige hæmorider ved elastikmetoden

En indvendig hæmoride er en frembuling ind i den nederste del af endetarmen af en blodåre (vene) og den slimhinde, der ligger oven på åren.

Behandlingen

Da der ikke er smertesans på indersiden af tarmen, foretages behandlingen uden bedøvelse. Ved elastikmetoden sættes en lille og meget stram elastik hen over hæmorroiden/frembulingen. Herved stoppes blodforsyningen til hæmorroiden, som derefter ”visner” og falder af.

Efter behandlingen

Mod smerter: Der kan det første døgn føles stramning og afføringstrang. Hvis det generer, kan man tage et smertestillende håndkøbspræparat f.eks. Paracetamol, Kodimagnyl eller Ibuprofen.

Restriktioner: Der er ingen forholdsregler efter operationen, og man kan gå normalt på toilettet.

Det sker en sjælden gang, at man lige efter behandlingen føler en almen utilpashed. Dette skyldes en reaktion fra nerver tilhørende det ”selvstyrende nervesystem”, som regulerer kredsløb, vejrtrækning og mange andre funktioner.

Denne tilstand kan føles meget ubehagelig, men er helt ufarlig og vil hurtigt fortage sig, eventuelt efter at man har ligget et øjeblik, drukket et glas kold vand eller fået lidt frisk luft. Man må i givet fald IKKE KØRE BIL, før man igen har det godt.

Efter 8-10 dage vil den afsnørede hæmorider falde af og forsvinde sammen med afføringen. Dette observeres normalt ikke, men kan en sjælden gang medføre en smule blod i afføringen.

Komplikationer

Yderst sjældent kan der fra 2-10 dage efter behandlingen opstå kraftig blødning fra tarmen. Ligeledes kan der yderst sjældent optræde kraftige smerter i tarmen ledsaget af feber.

 

Søg læge hvis der opstår:

  • Kraftig blødning fra tarmen, eller
  • Kraftige, vedvarende mavesmerter, eller
  • Temperaturstigning til over 38ºC og/eller kulderystelser. Skal du straks kontakte Kirurgisk Klinik Roskilde, egen læge eller vagtlægen.